De ce filtre purificatoare

Nu trebuie să aşteptăm să ni se aducă de către furnizorii de apă potabilă garanţia unei ape de calitate, s-ar putea să o avem numai formal sau, cu toate eforturile depuse de uzinele de apă în tratarea ei, la capătul reţelelor de distribuţie vechi de zeci de ani, din conducte de oţel, ruginite, pe alocuri sparte şi comunicând cu exteriorul, apa pe care o folosim în casă sau o bem poate să fie contaminată cu zeci de elemente sau compuşi chimici (nitriţi, nitraţi, săruri, oxizi, produse petroliere, pesticide, metale grele, etc.) sau biologice (bacterii, chisturi, virusuri), giardia (lambliile) fiind cel mai des întâlnite.

CLORUL prezent în apa de robinet, este introdus de către furnizor în scopul dezinfectării apei. Dar pentru noi nu este un element necesar, poate fi chiar toxic în cantităţi mai mari şi poate fi responsabil pentru boli grave (cancer).

Fântânile şi forajele proprii nu sunt analizate decât din timp în timp şi asta numai dacă proprietarul este un om responsabil.

Solul este în multe situaţii contaminat fie de către produse chimice folosite în agricultură (ierbicide, insecticide, compuşi ai azotului folosiţi ca şi îngrăşăminte),fie de diferite resturi organice provenite de la exploatarea lui iraţională şi de la fermele de animale.

Iar solul contaminează la rândul lui sursele de apă. Mai rău,sunt situaţii în care aşa zisele fose septice (mai exact, gropile de deversare ale apelor uzate) din gospodării sunt amplasate la distanţe prea mici de sursa de apă de băut producând infiltraţii în aceasta sau când sub acţiunea ploilor ele deversează contaminând direct cu fecale fântânile.

NEB (Nefropatia Endemică Balcanică), o maladie sinistră care distruge perfid sute de vieţi anual în plin secol 21 este localizată chiar în sudul ţării noastre. Cauza cea mai probabilă a bolii este chiar apa din zonă, boala având extindere în mediu rural. Şi tragică este lipsa de popularizare a maladiei pentru a se putea instituii măsuri de protecţie şi siguranţă (vezi următorul articol):

Articol din Bănăţeanul

Soluţia sigură de fiecare dată este filtrarea şi tratarea apei de băut sau a celei folosită pentru alimente chiar înainte de a fi consumată, la capătul cel mai apropiat de robinetul de la care o folosim.